Värnamos nya, moderna besöksservice

Nu satsar Visit Värnamo, som är en del av Värnamo Näringsliv, på att bygga upp en ny, modern form av besöksservice för att tillgodose besökarnas behov. Besöksservicen får ett lyft genom att fler aktörer involveras i arbetet samtidigt som en mobil verksamhet kommer att utvecklas. Den fysiska turistbyrån har under våren stängts ned.

Turistbyråns roll har förändrats

Turistbyråns tidigare centrala roll som informationsplats är förbi. Besökaren använder sig numera framförallt av digitala kanaler för att få tips, inspiration och svar på sina frågor och allt färre söker idag upp en turistbyrå. Ser man till trenderna i Sverige väljer många orter att stänga ned den fysiska turistbyrån och arbeta med besöksservice på andra sätt.

I mars månad 2017 avvecklades den fysiska turistbyrån i Värnamo, men precis som tidigare kommer Visit Värnamo att ansvara för flertalet funktioner som turistbyrån har idag.
– Vi kommer att fortsätta besvara mail och telefonsamtal, jobba med chatten och sociala medier, producera kartor och broschyrer, boka guidade visningar och uppdatera hemsidan, säger Malin Frisk, turistinformatör.

InfoPoints och mobil besöksservice

Den nya, moderna besöksservicen innebär att den fysiska turistbyrån ersätts med InfoPoints och en mobil besöksservice. En InfoPoint är en enklare form av turistinformation där besökaren får personlig service. Det ska vara en plats dit besökarna naturligt söker sig, exempelvis en butik, ett museum eller ett café. Alla InfoPoints bemannas av företagets egen personal och har ett basutbud av broschyrer, kartor och digital teknik. Målet år 2017 var att ha 5 stycken InfoPoints, vilket redan är uppnått, då 8 företag redan har tackat ja till att vara en InfoPoint. Alla InfoPoints ska vara klara och öppna för besök innan sommaren 2017. År 2018 är målet att ha totalt 15 stycken InfoPoints utspridda i hela kommunen. Visit Värnamo kommer arrangera utbildningsdagar, rundresor och förse alla InfoPoints med relevant information.
– Det handlar mycket om att sprida vår kunskap till andra aktörer så att vi tillsammans hjälps åt att få våra besökare att trivas och kanske stanna en natt till. Vi tror också att det kan bidra till nätverkande mellan företagen, då de kommer upptäcka varandra och samarbeta på nya sätt, säger Karin Fritz, turism- och destinationsutvecklare.

För att kunna möta besökarna där de befinner sig ska Visit Värnamo utveckla en mobil besöksservice.
– Vi vill synas mer och kunna delta på evenemang och aktiviteter som sker. Det skulle kunna vara Rydaholmsdagen, Kulturdagen i Bredaryd, SM i Mountainbike, Medeltidsmarknaden i Nydala och liknande. Vi vill också kunna anpassa oss efter hur besökarna rör sig. Är det en solig dag då alla är på stranden ska även vi kunna vara på stranden, säger Malin Frisk, turistinformatör.
Den mobila verksamheten ska bemannas av Visit Värnamos personal. Hur den mobila besöksservicen kommer att se ut är ännu inte helt bestämt.
– Det skulle kunna vara en cykel, en flakmoped eller en segway, avslutar Karin.

I stationshuset, där turistbyrån funnits tidigare, finns idag Coffee Time i Värnamo AB som bedriver caféverksamhet kombinerat med biljettförsäljning, något som varit efterfrågat av många resenärer.

Nu har vår turistbyrå stängt!

Turistbyrån, som tidigare funnits i stationshuset på Järnvägsplan 1 i Värnamo, har fr.o.m. 1 mars lagts ned. I lokalen kan du dock fortfarande få kart- och broschyrmaterial om Värnamoområdet och du kan fortfarande få tips och idéer för att din vistelse i Värnamo ska bli så bra som möjligt. I lokalen finns numera Coffee Time som säljer mackor, frukt, magasin, läsk, mat, kaffe och annat gott.

Biljettförsäljning:

Du kan fortfarande köpa och ladda JLTs resekort i stationshuset. Du kan även köpa dina Swebus- och tågbiljetter hos oss, samt skicka bussgods. 

Biljettförsäljningen är öppen följande tider:

Måndag-fredag kl. 07.15-15.30
Lunchstängt kl. 12.30-13.30
Lördag och söndag stängt

För turistinformation, kontakta:

Visit Värnamo
Tel: 0370-188 99
E-mail: info@visitvarnamo.se
Vi finns på Facebook

Telefontid Visit Värnamo turistinformation:

Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Lördag och söndag stängt