Marknadsstaden Värnamo

Vid vadstället i Lagan möttes främlingar och resenärer antingen de var på väg utmed Lagastigen eller korsade floden i andra riktningar. Här uppstod den handel som med tiden blev Värnamo Marknad. Idag är marknadsdagarna glada dagar med karuseller för alla barn, musik på gatorna, extraöppet i butikerna och massor av marknadsstånd i hela stan!

Värnamo har i många år varit  känt som ”marknadsstaden”, och man har ända sedan järnåldern anordnat marknader i staden. I början var marknaden inte särskilt stor, men allt eftersom växte den och snart kom besökare från hela landet. Man höll flera marknader om året ända fram till 1640 då Jönköping i sin avundsjuka på alla Värnamos besökare bestämde att det endast fick anordnas tre stora marknader om året; dessa marknader skulle kallas Heligtorsdag, Knutsmässan och Korsmässan. Detta fick dock snarast motsatt effekt, när man skar ner på marknaderna ökade populariteten när marknaderna väl inträffade.

1796 ändrade Jönköping sitt beslut om marknaderna och sa att man endast fick ha två stycken, en sommarmarknad och en höstmarknad. Dock fick djur och vanliga varor säljas sista lördagen i mars, juli och oktober. Än idag finns dessa marknader kvar med samma namn som de fick då, dvs. vårmarknaden, slåttalördagen och friveckolördagen. De två marknaderna man fick anordna kunde pågå ända upp till fyra veckor, dock endast två eller tre dagar i rad, därefter skulle man vila en dag.

Högtider för bygdens folk

Marknaderna i Värnamo sågs som en högtid för bygdens folk och var till och med viktigare än bröllop. Hur viktiga marknaderna var förstår man bäst i berättelsen om pojken som i skolan blev tillfrågad av sin fröken om vilka årets största och viktigaste högtider var. Pojken svarade med glädje: ”dä ä la jul, påsk, pingst och Värnamo marknad”!

På marknaderna inträffade ofta slagsmål mellan folket i Västbo och i Östbo. Västboniterna kallades för ”getter” och östboniterna för ”grisar”. När en östbonit fick syn på en västbonit så började de bräka och västboniterna grymtade som grisar vid synen av östboniter. Idag finns inte denna rivalitet kvar mellan de olika områdena.

Marknader idag

Idag arrangeras det marknader ca 10 gånger per år i Värnamo, plus ett antal i övriga kommunen. Idag har marknadsdagarna olika teman, vissa med fokus på mat, andra med foklus på barnaktiviteter med karuseller för alla barn, musik på gatorna, extraöppet i butikerna och massor av marknadsstånd i hela stan.