Turistväg Riksettan, R1

Välkommen till turistväg Riksettan, R1 - ”En njutbar resa längs en historisk väg genom ett levande landskap”

Riksettan, ett bra alternativ till E4:an!

Redan för mycket längesedan var ån Lagan, och stigen längs med ån, en av landets viktigaste vägar. Via ån kom de första jägarna när inlandsisen drog sig tillbaka. På stigen längs ån marscherade trupper och färdades både kungar och stråtrövare. Mot slutet av 1600-talet påbjöds skjutshållning och gästgiverier svarade för kost och logi för de resande. År 1945 fick vägen namnet Rikshuvudväg 1 ”Riksettan” och hette så fram till 1962, då namnet ändrades till E4. Idag är Riksettan en väg som slingrar sig parallellt med E4 från Byarum i Småland till Örkelljunga i norra Skåne.

Allt var förstås inte bättre förr – men att i alldeles lagom hastighet färdas längs med Riksettan är i sanning ett njutbart sätt att resa.

Längs denna väg, som är allt annat än rak och vars sträckning nämns i skrift för drygt 500 år sedan, vill man inte ha bråttom. Här kan du uppleva det riktiga Sverige och inte bara asfalt, barrskog och snabbmatsrestauranger. Här höjer man inte nämnvärt på ögonbrynen om man möter en Volvo Amazon, Ford Consul eller en DKW. Man förväntar sig snarare att återigen få höra CeGe Hammarlund i Sveriges bilradio eller att få se en reklamskylt med bensin för 61 öre litern! På Riksettan genomförs dessutom årligen Riksettanrallyt med ca 500 veteranfordon.

Riksettan, ett bra alternativ till E4:an!

Förutom att vägen går parallellt med E4:an följer den vackra sjöar och ån Lagan under den 17 mil långa färden. När helst du har lust kan du avbryta färden på Riksettan och istället färdas betydligt snabbare (om än lite tråkigare) på E4:an.

Örkelljunga

I Örkelljunga lockar både Fedingesjön och Hjelmsjön till bad eller varför inte golfspel på Woodland Country Club som dessutom har en prisbelönt restaurang. Vid Sjöhult minner gränsstenen om den forna riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Vissa hävdar att detta område är ett av de mest krigshärjade i hela världen!

Markaryd

I Markaryd finns Centralkonditoriet som inte genomgått några stora förändringar sedan Riksettan bytte namn till E4:an 1962. Härifrån är det inte heller långt till Smålandet där du i egen bil kan färdas på älg- eller bisonsafari.

Ljungby

Ljungby med både stora och små affärer har tre stora och unika museer; Ljungbergsmuseet, Sagomuseet och Begravningsmuseet och längs vägen finns gårdsbutiker, antikvitetsaffärer och ”loppisar”. Vid stadens södra infart har visserligen Motell Stadt försvunnit men den modernistiska skylten i betong påminner om 60-talets underbara formspråk. Och har du missat att äta ostkaka på Sussies Café i Flattinge norr om Ljungby, kan du inte på fullt allvar säga att du varit i Småland!

Riksettan, ett bra alternativ till E4:an!

Värnamo

Att långsamt närma sig Värnamo söderifrån på Riksettan, längs Vidösterns strand känns precis som att färdas på Route 66. Här finns dessutom en vacker badplats och möjlighet att åka en tur med vikingaskeppet Vidfamne. Precis vid den södra infarten till Värnamo ligger Vandalorum, en fantastisk mötesplats för konst och design. Väl inne i Värnamo förstår du varför staden kallas ”designstaden”. Här finns två av Skandinaviens  främsta möbeldesignföretag, Bruno Mathsson center och Källemo och designhotellet Scandic Värnamo som redan på 50-talet kallades ”Ettan vid Riksettan”. Dessutom finns i Värnamos centrum mängder av caféer och gott om restauranger.

Vaggeryd

Längre norrut på Riksettan kommer du till Vaggeryds kommun med bland annat orterna Vaggeryd och Skillingaryd. På den sistnämnda orten finns många spännande militära byggnader och framförallt Skillingaryds skjutfält där 10.000-tals svenska soldater övat. I Byarum måste du besöka kyrkan med sin spännande historia men här finns framförallt Byarums bruk med en gjutteknik vars historia är mer än 1000 år gammal.

Jönköping

Vill du kan du fortsätta på Riksettan ända till Gränna, med undantag från Jönköping där du tvingas åka på E4:an en liten bit.