I sagornas värld

Mitt ibland oss döljer sig mystiska träd, offerkällor, gamla herrgårdsspöken och stora spår från drakar. Det finns många intressanta och spännande sägner som har berättats genom generationer eller finns dokumenterade i gammal litteratur. Här har vi valt ut några lite extra spännande!

Drakarna i Drakryd

Utanför det lilla samhället Hånger finns en plats som heter Draklid. Det sägs att namnet är uppkallat efter drakar, som man förr trodde bodde där. Är du riktigt nyfiken på drakarna sägs det finnas en bergsklippa i Draklid där spår från drakarna finns kvar.

I skogen döljer sig mystiska träd

Visste du att man förr trodde att knotiga och uråldriga träd ansågs kunna bota allt från sjukdomar till bölder och tandvärk? Genom att rista in besvärjelser i trädet och krypa igenom någon trädklyka eller en knotig gren skulle man bli skyddad från sjukdomar som kolera. Hade man istället besvär med bölder eller tandvärk, tog man en spik och rispade i det onda. Man hamrade sedan in spiket i det utvalda trädet. På så vis trodde man att sjukdomen överfördes till trädet. På olika ställen runt om i bygden finns fortfarande träd kvar med spikar och ristningar. En förklaring till det kan vara att det inte ansågs hälsosamt att fälla dessa träd. Som straff fick man alla sjukdomar som tidigare hade överförts till trädet.

Offerkällor

Platser där källådrorna sprang upp ansågs i äldre tider som heliga. Vattnet sades ha en välgörande effekt mot sjukdomar. Människorna brukade därför doppa sig i källorna och offra mynt i vattnet. Ofta fanns en tradition om hur källan en gång hade bildats och fått sina egenskaper. Det kunde vara en jungfru eller en riddare som mist livet på platsen. I andra berättelser hade en kung eller ett helgon druckit av vattnet och som sedan fått heliga egenskaper.

Trälle källa vid Trälsmo sades fått sitt namn av att ett ungt par dödats på platsen. Vattnet ansågs heligt och skydda mot sjukdomar. Kung Rim eller Kung Rings källa finns mellan Madhyltan och Fridenborg, Voxtorp. Enligt legenden hade en kung under medeltiden druckit ur källan. Kungen välsignade källan och vattnet ansågs därför skydda mot både sjukdomar och värk.

Herrgårdspöken

Det finns många herrgårdar i kommunen med mycket historia. En historia handlar om den ståtliga herrgården i Hörle som sägs vara hemsökt av spöken. Enligt en sägnen är det herrgårdsfrun, Anna Margareta Lilliecreutz som går igen som den vita frun. Det finns många berättelser om sällsamma möten med en vit skepnad i herrgården och som sedan plötsligt upplöses i intet. På herrgården har man även hört mystiska knarrande ljud, fotsteg och dörrar som öppnats och stängts, men utan någon bra förklaring.