En småländsk myr bland Sveriges nationalparker

Store mosse, en av södra Sveriges nationalparker, är faktiskt mest lik den norrländska vildmarken. I Småland finns den största orörda myrmarken söder om Lappland, med samma slags växtlighet. Här finns till och med guidad snöskovandring som, vid sidan om alla vandringsleder, leder ut till nationalparkens djur och växter.

Mitt emellan Gnosjö och Värnamo ligger en av Sveriges nationalparker, Store mosse. På en yta av 7 740 hektar finns orörd myrmark med ett rikt växt och djurliv. Här finns älgar, tranor och örnar. Mellan sjöar och kärr finns renlavar och lingonris, samma växtlighet som i norra Sveriges nationalparker.

Många vandringsleder

Du kan upptäcka Store mosses natur och djurliv på egen hand längs parkens alla vandringsleder. Några är rullstolsanpassade, en av de kortare har tipspromenad för barnfamiljen. Längsta vandringsleden är 14 kilometer. Du kan också välja en guidad tur utanför parkens vandringsleder – med snöskor mitt i sommaren!

Naturum och boende

Några av Sveriges nationalparker har Naturum, så även Store mosse. Naturum är naturlig entré och en bra utgångspunkt för din upptäcktsfärd. Här finns grillplats, värmestuga, fågeltorn och utställningar med intressanta fakta om Store mosses historia och invånare. Genom Naturums panormafönster ser du Kävsjöns fågelliv från första parkett.

Vill du övernatta i en av Sveriges nationalparker så kan du hyra ett enkelt, men exotiskt, boende på vandrarhem i Store mosse.